Marți, 03 Mai 2022, Biblioteca Județaenă Antim Ivireanul, are loc evenimentul:
„CENTENAR CONSTANTIN AUREL ZORLESCU – Viața ca operă și opera – creația unei vieți”
Cu ocazia împlinirii a unui veac de la nașterea polivalentului om de cultură, știință și tehnologie Constantin Aurel Zorlescu (1922-2009) avem deosebita plăcere de a vă invita la manifestarea care va avea loc în data de 03 mai 2022 ora 11:00 la Biblioteca Județeană Vâlcea.
Programul manifestarii:
- Deschiderea manifestării: Prof. Gheorghe PANTELIMON – Președintele Asociației Seniorilor
- Salutul Bibliotecii Județene: Conf. Univ. Dr. Remus GRIGORESCU – Director BJV
- Prezintă aspecte din viața și opera lui Constantin Aurel Zorlescu: Ing. Dr. Mihai SPORIȘ – Vicepreședinte Asociația Seniorilor – Senior editor Intol Press (MODERATOR) Ing. Petre CICHIRDAN – Director Intol Press Conf. Univ. Dr. loan St LAZĂR – Scriitor, Cezari na ZORLESCU – fiica sărbătoritului
- Sunt invitați oameni de cultură si artă, care l-au cunoscut și au scris despre activitatea lui C. A. ZORLESCU: Gheorghe DUMITRAȘCU, Doru MOTOC, Gheorghe DEACONU, Gheorghe STANCU, loan BARBU, Ecaterina POPA, Gheorghe SMEUREANU, Gheorghe DICAN, Gheorahe PANTELIMON….
Organizatori:
- Asociația seniorilor din educație, știință și cultură, județul Vâlcea
- Forumul cultural al Râmnicului,
- Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
- Asociția ecologică a oamenilor de știință și artă – ecostar 21
« Arta plastică a fost vocația creatoare și pentru „contemporanul meu” de azi. inginerul Constantin Zorlescu. care, ca și avocatul Paul Angelescu. recent evocat, năs cut în același an (1922). a ucenicii. în aceeași perioadă, e drept, pasager și informai. în școala de sculptură a aceluiași maestru. Comei Medrea. Personalități cu afinități spi-ri- tuale. dar cu destine diferite, unice în felul lor… Soarta a fost mașteră cu adolescența și tinerețea lui Aurel Zorlescu: la numai 15 ani. proaspăt lahovarist. trăiește drama despărțirii părinților și-și urmează mama la București. în 1912. este încorporai și trimis la școala Militară din Lugoj, iar în toamna lui 1944. luptă în Ardeal, fiind rănit pe fron tul de pe Tisa; medicii din spitalul de campanie vor să-i amputeze antebrațul stâng, dar rănitul (care lucrase in atelierul maestrului bijutier Carol Ștenghel și luase lecții de modelaj cu sculptorul Comei Medrea). protestează și-i convinge pe doctori că el.
Zorlescu. trebuie să devină sculptor… și va deveni ! (…) După război, tânărul Zorlescu se angajează în producție („referent tehnic”) și. continuându-și studiile liceale și uni versitare. urcă tenace treptele ierarhiei inginerești și ale cercetării științifice: inginer-șef la 1FET Băbeni. șef de laborator la ICF București, șef al SCF Pitești, director al Ca-bi- netului Județean Vâlcea pentru Organizarea Producției și a Muncii (după 1968). La 50 de ani. inginerul Zorlescu urmează și absolvă cursul postuniversitar „Analiza mo delelor” din cadrul Facultății de Cibernetică de la ASE București, ceea ce-1 face capabil să pregătească înființarea Oficiului Teritorial de Calcul Electronic, viitorul Centru de Calcul al Râmnicului, pe care-1 va și conduce (din 1977); în paralel, funcționează ca lector universitar la filiala locală a Facultății de Industria Lemnului din cadrul Uni versității Brașov. Trecuseră trei decenii de la debutul ca „referent tehnic”… » Gheorghe DEACONU (Fragment din articolul apărut în Curierul de Râmnic din 19 X 2010)