Prima pagină · Contact
Antim Ivireanul (1650 - 1716) - patron spiritual al Râmnicului    Cărturar şi orator religios, s-a nascut în Iviria (vechea denumire a Georgiei). Luat rob de turci, este dus la Constantinopol, unde avea să-şi dezvăluie înzestrarea pentru xilogravură, pictură şi broderie. A venit la Bucureşti ca tipograf, în urma unei solicitării a domnitorului Constantin Brâncoveanu.
    Antim ajunge, nu peste multă vreme, în fruntea tipografiei domneşti. Călugărindu-se, îşi schimba numele Mirean Andrei, chemându-se Antim. Prima sa tiparitură este "Invăţăturile lui Vasile Macedoneanul către fiul său Leon". În jurul lui se formeaza o adevarată şcoală tipografică, la Snagov şi apoi la Râmnic. Este ctitorul ansamblului monastic "Antim".
    Înzestrarea artistică a lui Antim a fost bogată. Antim era şi un îndemânatic desenator şi un caligraf cu slova măiastră. A fost editor şi tipograf, a tradus sau a compilat, a scris cărţi el însuşi.
    În 1705 Antim imprima la Râmnic o superbă ediţie de "Antologhion" în româneşte şi "Invătaţură pe scurt pentru taina pocăinţii", deosebit de rară astăzi.
    Antim a contribuit mult la introducerea limbii române în biserică, precum şi la promovarea ei în scris. Dintre cele 38 de cărţi tipărite de el însusi, 24 au aparut în româneşte. Sunt scrieri de doctrina teologică ortodoxă, dar şi cărţi cu caracter didactic şi moral (Pilde filosofeşti, 1713) sau chiar scrieri laice cu caracter popular, precum "Alexandria" sau "Floarea darurilor". Scrierile care încununeaza opera lui Antim sunt "Predicile" sau "Didahiile", după denumirea lor grecească, rostite de către Mitropolit, la Bucureşti ori Târgovişte, duminicile şi la sărbatorile mai importante.
Copyright © 2015 - Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Vâlcea. Site realizat de Emil Pădurețu.